Anar a la Web de la Diputació de Castelló

La Diputació de Castelló aposta per estendre el projecte de pasturatge i tancat virtual a municipis de la província per a reforçar la ramaderia extensiva i la prevenció d'incendis

La Diputació de Castelló aposta per estendre el projecte de pasturatge i tancat virtual a municipis de la província per a reforçar la ramaderia extensiva i la prevenció d'incendis
29 de Novembre de 2024

La institució provincial reserva una partida de 40.000 euros en el pressupost 2025 per a dur a terme l'estudi de viabilitat i aplicació municipal del projecte després dels bons resultats de la prova pilot realitzada enguany.

La Diputació de Castelló aposta per estendre el projecte de pasturatge i tancat virtual a municipis de la província per a reforçar la ramaderia extensiva i la prevenció d'incendis.

La institució provincial ha reservat una partida de 40.000 euros en el pressupost 2025 per a dur a terme l'estudi de viabilitat i aplicació municipal després dels bons resultats de la prova pilot realitzada enguany.

“En el nostre ferm compromís amb el desenvolupament rural sostenible i la protecció del medi ambient, apostem per esta iniciativa que utilitza la tecnologia de geolocalització per a gestionar el pasturatge d'una manera més eficient i segura”, ha expressat la presidenta de la Diputació, Marta Barrachina

El sistema permet als ramaders controlar l'accés dels seus animals a noves zones de pastura, delimitant àrees mitjançant una senzilla aplicació mòbil, sense necessitat de tancaments físics. A més, contribuïx a la prevenció d'incendis forestals, ja que facilita el control del territori i el manteniment de les zones naturals.

La prova pilot d'este projecte de tancament i pasturatge virtual s'està desenvolupant amb èxit en el terme municipal de Catí, en una finca de 160 hectàrees amb 10 bovins adults. “A través d'esta tecnologia, el ramader aconseguix disposar de major temps de qualitat, solucionar el desafiament del relleu generacional, afavorint noves incorporacions en la professió de ramader i pastor evitant el despoblament”, ha explicat la dirigent provincial. Així mateix, este projecte ajuda a reduir el treball físic intens i el cost econòmic associat al manteniment dels closos físics. “A més, garantix una major tranquil·litat, ja que els animals estan permanentment localitzats i monitorats”, ha afegit Marta Barrachina.

Després dels bons resultats de la prova pilot, la Diputació de Castelló s'ha marcat l'objectiu d'estendre el projecte a municipis de la província perquè, com ha incidit la presidenta de la institució provincial, “creiem fermament que esta iniciativa representa una gran oportunitat per als professionals del sector ramader en els nostres municipis”. En eixe sentit, durant el pròxim exercici es durà a terme l'estudi de viabilitat i aplicació municipal del projecte de pasturatge virtual per a, posteriorment, poder aplicar-lo en altres localitats.

Dins de les xarrades informatives i divulgatives del projecte, el diputat de Desenvolupament Rural, Sergio Fornas, s'ha traslladat este divendres a Cabanes amb motiu de la 516 Fira de Sant Andreu ja que dins de la programació s'ha inclòs una jornada teòric pràctica sobre el clos i pasturatge virtual. Els assistents han rebut una explicació la iniciativa, tant els seus avantatges com els seus beneficis. “Acostem esta ferramenta tecnològica als ramaders locals, contribuint a la seua capacitació i permetent que coneguen de primera mà els avantatges que oferix en termes d'autonomia, estalvi en alimentació, i la prevenció de riscos mediambientals”, ha subratllat el diputat provincial.

Després de l'explicació teòrica, els interessats s'han desplaçat a Catí per a comprovar en primera persona l'aplicació d'esta tecnologia.

Els 40.000 euros destinats a l'estudi de viabilitat i aplicació municipal del projecte de pasturatge virtual formen part del conjunt de partides pressupostàries per a 2025 destinat al desenvolupament rural i sector primari, i que ascendix a 1,66 milions d'euros. Ací s'inclouen, entre altres, els guardes rurals, els convenis a AVA-Asaja, La Unió o Fecoreva, així com les ajudes a confraries de pescadors i Fedcopesca.

No trobes el que busques?

Prova amb el nostre buscador