La presidenta de la Diputació assistix a la representació que cada Dijous Sant convertix els carrers de Borriol al Jerusalem de fa més de 2.000 anys gràcies al realisme dels decorats. “Un espectacle únic i commovedor que conjumina fe, art i tradició”, destaca la dirigent provincial.
La presidenta de la Diputació Provincial de Castelló, Marta Barrachina, ha enaltit a Borriol la singularitat, fe i bellesa de la representació de La Passió, un esdeveniment únic, referència del turisme cultural i de les nostres senyes d'identitat, que cada Dijous Sant convertix els carrers de Borriol al Jerusalem de fa més de 2.000 anys gràcies al realisme dels decorats i a la participació de més de 200 actors.
La Passió de Borriol s'ha convertit en una tradició que unix als veïns i veïnes de la localitat i als visitants, i oferix una visió profunda de la vida, passió i mort de Jesús.
“Un espectacle únic i commovedor que conjumina fe, art i tradició”, ha destacat la dirigent provincial, qui anit va acompanyar als veïns de Borriol en esta representació teatralitzada, organitzada per l'Associació Cultural Nova Jerusalem, i va comprovar en primera persona la devoció que els veïns posen en la seua Setmana Santa.
Cada racó de Borriol es va transformar en un “escenari d'emoció i espiritualitat, reflectint el millor de la nostra essència castellonenca”, ha assenyalat la dirigent provincial. I és que, La Passió de Borriol és, sens dubte, una de les celebracions més singulars de la província, convertint-se, per la seua tradició i rigor, en un símbol d'identitat castellonenca, que cada any atrau a milers de visitants a la província.
En este sentit, la presidenta ha indicat que “estem parlant d'una representació que es desenvolupa des del 1975, sent la més antiga de la província i en la qual tot el municipi es bolca en ella”. Pel que “no és només un esdeveniment religiós, és un moment que unix a la localitat en fe, convivència i solidaritat”, ha comentat Marta Barrachina, qui ha continuat dient que “és una cita cultural i espiritual que convertix a Borriol en patrimoni viu de la província”.
A més, des de 2015, la Passió de Borriol compta amb la declaració de Festa d'Interés Turístic Provincial, una fita que reforça la importància d'este esdeveniment cultural i religiós. Les escenes més importants de La Passió de Jesús es representen pels propis veïns, amb interpretació en directe, música i una cuidada ambientació en la qual tot el poble s'implica amb enorme cura.
La funció està basada en l'Evangeli de Sant Joan, amb fullet d'Henry Bouché i música del mestre Rafael Beltrán. Es dividix en 12 actes que es repartixen per diferents carrers i cinc escenaris fixos. Cal ressaltar que, en esta teatralització, ha comptat amb noves escenes.
D'esta manera, la presidenta de la Diputació, ha posat en valor el treball que comporta La Passió de Jesús i la implicació de tots els ciutadans, i ha subratllat que “no sols és un referent turístic a Castelló, sinó també un exemple de participació ciutadana, una expressió de tradició viva que passa de generació en generació”.
Prova d'això són els 50 anys de celebració. Pel que la presidenta de la Diputació ha agraït el treball que realitzen des de l'Associació Cultural Nova Jerusalem, l'Ajuntament de Borriol i els diferents actors implicats, que “permeten que, any rere any, la Setmana Santa de Borriol es consolide com un referent a nivell provincial i regional”.
Així, ha reiterat el compromís de la Diputació de Castelló amb esta celebració que “ens identifica”, i ha recordat el conveni de col·laboració entre la institució provincial i l'Associació Cultural Nova Jerusalem per a la concessió de la subvenció directa de 12.000 euros per a poder desenvolupar esta representació emblemàtica de la Setmana Santa a Castelló.