Anar a la Web de la Diputació de Castelló

Diputació uneix ajuntaments i empreses per a fer el major museu ceràmic a l'aire lliure

Diputació uneix ajuntaments i empreses per a fer el major museu ceràmic a l'aire lliure
17 de Gener de 2019

La Diputació de Castelló uneix a ajuntaments i empreses castellonenques per a fer de la província el major museu ceràmic a l'aire lliure, amb una inversió total que arribarà enguany als 617.000 euros

16 de gener de 2019. La Diputació de Castelló uneix a ajuntaments i empreses castellonenques per a fer de la província el major museu ceràmic a l'aire lliure, amb una inversió total que arribarà enguany als 617.000 euros. Són ja un total de nou municipis els que compten amb espais ceràmics urbans reconeguts per la Diputació, que reedita la seua aposta per la ceràmica castellonenca urbana en 2019 per a portar als carrers i places dels pobles les millors aplicacions urbanes d'aquest producte emblemàtic de la província.

 

El president de la Diputació, Javier Moliner, ha entregat avui als tres ajuntaments guanyadors els Premis Som Ceràmica Mèrit a l'Ús per utilitzar ceràmica castellonenca en entorns urbans, i ho ha fet precisament en l'entorn que li ha suposat a l'Ajuntament de Benicàssim ser el mereixedor del primer premi, als voltants del poliesportiu municipal de la localitat.

 

“Avui tornem a demostrar que les prestacions de la ceràmica en els usos urbans estan a l'altura de qualsevol dels materials competidors amb què la vullguem comparar”, ha assegurat Moliner, qui ha explicat que “aquests reconeixements són fruit d'intentar buscar la fórmula perquè els nostres carrers, les nostres places i els nostres edificis siguen el millor aparador per a donar a conéixer al món el nostre producte estrela i fomentar el seu ús en aplicacions urbanes. Som conscients que la millor forma que tenim d'ajudar al nostre teixit industrial ceràmic és obrir-li espais de mercat, i és molt difícil que les empreses ceràmiques que estan treballant per obrir-se espai en els àmbits públics puguen vendre a l'estranger el que no tenen instal·lat en l'espai públic de la seua pròpia terra”.

 

En aqueix sentit, Moliner ha recordat que “l'important d'aquest pla de la Diputació no és només el que fem sinó el que provoquem que es faça, aconseguir que els equips tècnics dels ajuntaments i les corporacions interioritzen que en els projectes que es fan en els espais públics ha d'estar present la ceràmica castellonenca. Avui és dia de felicitar les tres alcaldies dels ajuntaments que configuren aquest pòdium en l'ús urbà de la ceràmica i que invita que qui vinga a visitar-nos descobresca que la ceràmica ja fa molt de temps que va obrir la porta de les cuines i els banys amb la visió clàssica del revestiment i paviment i que busca obrir-se pas en nous usos”.

 

Cal assenyalar que el segon premi ha recaigut en l'Ajuntament de la Vall d'Alba per la reforma de la plaça de l'Església, i el tercer premi a l'Ajuntament de la Llosa per la seua actuació amb ceràmica en la plaça d'Espanya.

 

Com a portaveu dels consistoris guanyadors i amfitriona de l'esdeveniment, l'alcaldessa de Benicàssim, Susana Marqués, ha agraït aquest reconeixement a un projecte innovador “que és un orgull haver desenrotllat, perquè a través d'un ús innovador de la ceràmica podem canalitzar i reutilitzar l'aigua de la pluja que cau en els nostres carrers. Les primeres proves d'aquesta obra han superat amb nota el resultat del funcionament d'aquest material que dóna una solució sostenible a un problema que es generava en aquest carrer en què ens trobem. Una solució que ara concentra totes les mirades d'Europa per incloure's en el Projecte Life com a exemple que s'ha de seguir a altres municipis”.

Cal recordar que el projecte guanyador de l'Ajuntament de Benicàssim incorpora un sistema que consisteix en una superfície permeable la pell de la qual està formada per un nou material, de baix impacte ambiental, basat en l'ús de taulells cerámicas en estoc, amb baix valor comercial. Aquest sistema pot arribar a reduir l'aigua d'escolament superficial quasi en un 90% i reutilitzar-la per al reg, a més de reduir la contaminació difusa i millorar la qualitat de les aigües respecte a altres sistemes tradicionals. A més, amb el seu ús l'eliminació de contaminants pot arribar a més del 70% en hidrocarburs, més del 50% en fòsfor, més del 65% en nitrogen i més del 60% en metalls pesants, a més d'aconseguir una substancial reducció d'emissions de CO2.

 

Suport al clúster ceràmic provincial

Aquesta entrega de premis Som Ceràmica de la Diputació als ajuntaments es contextualitza en el continu suport i reconeixement de la Diputació al sector industrial més important de la província.

Així, a més d'aquests reconeixements a l'ús de ceràmica, el Govern provincial promou el seu ús urbà amb el Pla ceràmic de regeneració urbana 'Som Ceràmica'. A través d'aqueix pla la Diputació executa els tres projectes guanyadors rehabilitant amb ceràmica espais que els ajuntaments cedeixen per a aquesta iniciativa. Som Ceràmica premia, a més, les empreses pel producte ceràmic urbà de millors prestacions.

Al marge d'aquesta iniciativa que beneficia municipis, empreses i prescriptors del producte ceràmic, el Govern provincial manté el seu projecte SOLCONCER sobre noves aplicacions de la cerámica i els avantatges de l'ús d'aquesta enfront d'altres solucions constructives existents en el mercat així com el projecte VIGILANCER, creat amb l'objectiu de millorar la competitivitat del sector ceràmic, dotant-lo d'una potent eina de vigilància competitiva. Això a més de la seua col·laboració amb Qualicer, amb el CICA de l'Alcora i l'Associació de Tècnics Ceràmics (ATC).

Un suport que es trasllada també als preparatius junt amb els ajuntaments de la millor participació de la província en la història de totes les edicions de  la fira de Cevisama, que se celebrarà del 28 de gener a l'1 de febrer, per a mostrar el suport de tota la província de Castelló al sector ceràmic, i ho farà amb la major quantitat d'ajuntaments fins a la data, ja que han confirmat la seua participació més de 20 municipis.

Un suport a què Moliner s'ha referit en assegurar que “estem en un temps complex, difícil en el què pareix que el sector ceràmic no veja tot el cel aclarit, i crec que tot el que fem des de les institucions públiques per obrir aqueix espai seria una forma de tornar-li part de la riquesa i prosperitat que el sector ens ofereix com a societat. I és una aposta que entre tots tenim l'obligació de compartir, i avui ajuntaments i Govern provincial ho visibilitzem en aquest acte”.

 

No trobes el que busques?

Prova amb el nostre buscador