Anar a la Web de la Diputació de Castelló

La Diputació de Castelló acosta als ramaders castellonencs els excel·lents resultats de la prova pilot del projecte de tancat i pasturatge virtual

La Diputació de Castelló acosta als ramaders castellonencs els excel·lents resultats de la prova pilot del projecte de tancat i pasturatge virtual
29 de Març de 2025

La institució provincial organitza reunions informatives en diversos municipis de la província per a donar a conéixer el sistema que permet als ramaders controlar l'accés dels seus animals a noves zones de pastura, delimitant àrees mitjançant una senzilla aplicació mòbil, sense la necessitat de tancats físics.

La Diputació Provincial de Castelló acosta als ramaders castellonencs els excel·lents resultats de la prova pilot del projecte de tancat i pasturatge virtual que s'ha desenvolupat en el terme municipal de Catí, en una finca de 160 hectàrees amb 10 bovins adults, amb l'objectiu d'afavorir la ramaderia extensiva i la prevenció d'incendis a la província de Castelló.

La institució provincial ha organitzat reunions informatives en diversos municipis de la província per a donar a conéixer el sistema que permet als ramaders controlar l'accés dels seus animals a noves zones de pastura, delimitant àrees mitjançant una senzilla aplicació mòbil, sense la necessitat de tancats físics. A més, el sistema contribuïx a la prevenció d'incendis forestals, ja que facilita el control del territori i el manteniment de les zones naturals.

“Esta iniciativa representa una gran oportunitat per als municipis i per als ramaders, ja que el pasturatge mantindrà nets les muntanyes”, ha indicat la presidenta de la Diputació de Castelló, Marta Barrachina, qui ha posat l'accent en el compromís de l'equip de Govern Provincial “amb el desenvolupament rural sostenible i la protecció del medi ambient”.

A través d'esta tecnologia, el ramader disminuïx notablement la dependència de presencialitat i treball físic intens per al control dels seus animals que estan constantment localitzats i monitorats disposant de més temps, sense cost econòmic associat al manteniment dels tancats físic mentres s'estalvia en la manutenció del bestiar. Així mateix, este projecte ajuda a solucionar el desafiament del relleu generacional, “afavorint noves incorporacions en la professió de ramader i pastor, evitant, d'esta manera, el despoblament”, ha afegit la dirigent provincial.

Este projecte pilot utilitza la tecnologia de geolocalització per a gestionar el pasturatge de manera més eficient i més segura. El sistema permet als ramaders controlar l'accés dels seus animals a noves zones de pastura, delimitant àrees mitjançant una senzilla aplicació mòbil, sense necessitat de tancats físics.

Un projecte pilot els bons resultats del qual la institució provincial ha volgut traslladar als ramaders castellonencs perquè puguen sumar-se a este projecte, ja que suposa una important disminució del combustible i reducció de probabilitat i intensitat dels incendis forestals.

“És un projecte molt important, amb efectes positius per al territori i, tal com s'ha demostrat en la prova pilot, els avantatges que oferix en termes d'autonomia, estalvi en alimentació, i la prevenció de riscos mediambientals, són molt importants per a la nostra província”, ha manifestat el diputat de Sector Primari, Sergio Fornas, qui s'ha traslladat esta setmana a Segorbe per a donar a conéixer a ramaders i entitats locals, interessades en este projecte, esta tecnologia i els resultats obtinguts en l'experiència de Catí.

Durant la trobada informativa, el diputat ha estat acompanyat pel veterinari responsable del projecte pilot de la Diputació de Castelló i assessor tècnic en Rumicas, Honorio Carceller. Així doncs, els assistents han rebut una explicació de la iniciativa, tant els seus avantatges, com els seus beneficis.

Segorbe ha sigut la tercera parada dins d'estes xarrades informatives i divulgatives del projecte que la institució provincial està duent a terme en els centres CEDES de la província amb la finalitat de “implementar este projecte en tots els municipis i explotacions ramaderes”, ha subratllat Fornas.

D'esta manera, el diputat de Sector Primari ha recordat que el 3 d'abril, a Albocàsser, i el 10 d'abril, a Vall d'Alba, es realitzaran noves reunions presencials, però a més, “les persones que no puguen assistir de manera presencial, es podran connectar de manera en línia en la reunió de Vall d'Alba que se celebrarà a les 18.30 hores”.

No trobes el que busques?

Prova amb el nostre buscador