Anar a la Web de la Diputació de Castelló

La Diputació de Castelló aferma el primer Centre d'Innovació Territorial a la província

La Diputació de Castelló aferma el primer Centre d'Innovació Territorial a la província
13 d'Abril de 2025

La vicepresidenta María Ángeles Pallarés assistix a la Trobada Nacional de Centres d'Innovació Territorial (CIT) a Ponferrada on s'ha firmat el protocol per a la formalització del projecte al costat del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic.

La Diputació de Castelló aferma el primer Centre d'Innovació Territorial a la província.

La vicepresidenta María Ángeles Pallarés ha assistit esta setmana a la Trobada Nacional de Centres d'Innovació Territorial (CIT) celebrat a Ponferrada on s'ha firmat el protocol per a la formalització del projecte del CIT a Castelló al costat del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic.

“Formar part de la Xarxa CIT facilita la creació de sinergies entre els diferents centres territorials, l'intercanvi de bones pràctiques i experiències exitoses i la promoció de solucions col·lectives d'innovació i transformació per a la lluita contra la despoblació”, ha expressat la vicepresidenta provincial.

La Trobada Nacional de Centres d'Innovació Territorial, organitzat des de la Secretaria General de Repte Demogràfic, ha reunit a Ponferrada a autoritats, experts i professionals de l'àmbit de la innovació territorial per a posar en comú temes que continuen impulsant amb més força el desenvolupament sostenible dels centres d'innovació territorial. “Ha sigut una oportunitat per a intercanviar idees, establir xarxes de contacte i explorar noves oportunitats de col·laboració”, ha indicat María Ángeles Pallarés.

En el marc d'esta trobada, la institució provincial, al costat del Govern, a través del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, ha firmat el protocol per a la formalització del projecte basat en la col·laboració públic-privada i amb l'objectiu d'impulsar la innovació en zones despoblades i atraure talent jove als municipis. La vicepresidenta María Ángeles Pallarés ha firmat el protocol al costat de la vicepresidenta tercera i ministra de Transició Ecològica i Repte Demogràfic, Sara Aagesen.

Els Centres d'Innovació Territorial (CIT) són espais estratègics d'àmbit provincial, concebuts com a ecosistemes de col·laboració en els quals desenvolupar i compartir experiències que contribuïsquen a reactivar social i econòmicament els territoris rurals. L'objectiu d'estos centres, que es coordinen i treballen conjuntament a través de la RedCIT, és contribuir a un major equilibri territorial a través del desenvolupament econòmic, la retenció i captació de talent i la innovació socioeconòmica en àrees rurals. Amb l'acord ja materialitzat, la Diputació impulsa la implantació del CIT a la província “que contribuirà a dinamitzar socioeconòmicament el territori i a impulsar la innovació i la retenció del talent”, ha explicat la vicepresidenta provincial, qui ha incidit en què pertànyer a la Xarxa de CIT comportarà l'arribada de recursos econòmics per al desenvolupament del Centre d'Innovació Territorial a la província.

Són diversos els objectius dels CIT. D'una banda, desenvolupar un diagnòstic, detectant fortaleses i debilitats, fixar objectius i desenvolupar una estratègia d'actuació per a aconseguir-los, adaptada a les peculiaritats de cada territori. Seguit de la dinamització del teixit socioeconòmic en les zones afectades per fenòmens de despoblació, basant-se en la col·laboració, la intel·ligència col·lectiva i la innovació social; el CIT també contribuïx a fomentar la creació, retenció i atracció de talent i donar suport a l'emprenedoria; Així mateix, fomenta la col·laboració amb els agents públics i privats existents en el territori en la realització de projectes que redunden en la millora de la qualitat de vida de les persones que residixen en entorns rurals. El Centre d'Innovació Territorial contribuïx a l'equilibri territorial en les zones més afectades per la despoblació o de baixa densitat de població. I, finalment, formar part de la Xarxa CIT comporta el poder treballar en xarxa al costat de la resta de centres que formen part de la mateixa i al node central, per a facilitar la millor compartició de recursos i la difusió d'aprenentatges i bones pràctiques.

“Amb este impuls del CIT a la nostra província reforcem la nostra aposta per impulsar els nostres municipis com a territoris d'oportunitat, plens d'emprenedoria, diversificació econòmica i de models de negoci i atracció de talent”, ha incidit la vicepresidenta María Ángeles Pallarés.

El Centre d'Innovació Territorial es localitzarà en l'interior  de la província a través de la Xarxa de Centres CEDIXES. El disseny del funcionament i les actuacions del futur CIT s'adequarà a les característiques particulars del territori, amb la participació dels actors locals. “El repte de la despoblació, encara que amb les especificitats de cada zona, és comuna per als qui tenen CIT i estos centres connectats amb tota la xarxa espanyola ens serviran de canal i altaveu per a importar i compartir les millors pràctiques”, ha finalitzat Pallarés.

Castelló s'unix així a una xarxa que compta amb centres en més d'una desena de territoris. A més del CIT MITECO-CIUDEN, situat en Cubillos del Sil (León), la RedCIT està ja present a Badajoz, Sòria, Lleida, Terol, Càceres, Conca, Osca, Val d’Aran, València, Navarra i Jaén. Així mateix, al costat de Castelló, en el marc de la trobada a Ponferrada s'han unit a la xarxa Àlaba, Astúries, Burgos, Ciudad Real, Guadalajara, Lugo, Palència i Tarragona.

No trobes el que busques?

Prova amb el nostre buscador