La institució provincial activa la Fase 2 del Pla Diputació Resol i que, al costat de la Fase 1 activada el passat exercici, persegueix l'objectiu de “reduir els costos energètics i la petjada de carboni en instal·lacions municipals.
La Diputació Provincial de Castelló avança cap a una província més sostenible amb 99 instal·lacions fotovoltaiques en 61 municipis de la província i amb una inversió superior als 2,6 milions d'euros.
La institució provincial ha activat la Fase 2 del Pla Diputació Resol i que, al costat de la Fase 1 activada el passat exercici, persegueix l'objectiu de reduir els costos energètics i la petjada de carboni en instal·lacions municipals.
La presidenta de la institució provincial, Marta Barrachina, ha destacat el compromís de la Diputació per a contribuir al fet que “el conjunt del nostre territori siga cada vegada més sostenible”. “Treballem per a aconseguir una província més eficient i equitativa i per això bolquem els nostres recursos perquè així siga”, ha assegurat la dirigent provincial.
Per al present exercici, la institució provincial ha incrementat un 35,9% el pressupost destinat a la instal·lació de panells solars a la província de Castelló. Així, la inversió de 1,5 milions d'euros destinada a la Fase 2 del pla, que contempla els projectes de 55 instal·lacions de fonts d'energia d'autoconsum en 27 localitats de la província durant 2025, té com a objectiu “reduir els costos energètics i la petjada de carboni en les instal·lacions municipals i facilitar la gestió intel·ligent d'autoconsum d'energia elèctrica”, ha indicat Marta Barrachina.
La dirigent provincial ha posat en valor el pla Diputació Resol i ha assenyalat que els 1,1 milions d'euros invertits l'any 2024 en 44 projectes de 34 municipis de menys de 1.000 habitants inclosos en el Pla Resol, “reflecteixen el nostre compromís amb l'estalvi i l'ús responsable de l'energia, però també per estar al costat dels municipis més xicotets, la raó de ser”, ha destacat Marta Barrachina.
“Aquestes actuacions que executem en 2024, i que pertanyen a la Fase 1 del pla, suposen un important estalvi energètic i per als comptes dels consistoris”, ha expressat la presidenta. Ací l'aposta de la Diputació per incrementar el pressupost per al present exercici i arribar a més municipis.
I és que, gràcies al Pla Diputació Resol, els ajuntaments estalvien un 30% de la seua factura de la llum. Un estalvi econòmic molt important que, tal com ha assenyalat la dirigent provincial, “redundarà en benestar per als veïns, ja que els ajuntaments podran destinar-ho a altres inversions en benefici dels seus ciutadans”.
Per la seua part, el diputat de Transició Energètica, José María Andrés, ha posat l'accent que “a més de l'estalvi directe en les factures, aquestes actuacions té un impacte molt positiu en el medi ambient, redueixen les emissions de CO₂. Per això, ajudem els nostres pobles a sufragar aquest tipus d'actuacions conscients de la seua eficiència i dels seus múltiples beneficis”.
El Pla Diputació Resol impulsa la sostenibilitat, promou l'autoconsum i reforça el compromís de la institució provincial amb el medi ambient. Així, diferents espais dels 27 municipis inclosos en la Fase 2 del pla seran dotats amb instal·lacions fotovoltaiques que permetran “reduir el consum, millorar l'eficiència i avançar cap a un model més sostenible”, ha comentat José María Andrés, qui ha insistit dient que “l'energia del futur comença als nostres pobles i, des de la Diputació de Castelló, continuarem donant suport a projectes que garantisquen qualitat de vida per a tots els nostres veïns i veïnes”.
Recordar que el Pla Diputació Resol contempla tres eixos. Així, a més de la instal·lació de plaques fotovoltaiques, el programa inclou la contractació centralitzada del subministrament elèctric i el servei de gestió d'enllumenat municipal.