La vicepresidenta i responsable de l'Oficina de Fons Europeus, María Ángeles Pallarés, manté una agenda institucional a Brussel·les, en el marc de les jornades organitzades per la xarxa europea Partenalia, i exigix major protagonisme dels governs locals intermedis en els programes europeus.
La Diputació Provincial de Castelló ha defés esta setmana a Brussel·les una política de cohesió més justa per al medi rural.
La vicepresidenta de la institució provincial i responsable de l'Oficina de Fons Europeus, María Ángeles Pallarés, ha mantingut una agenda institucional a Brussel·les, en el marc de les jornades organitzades per la xarxa europea Partenalia, i ha exigit major protagonisme dels governs locals intermedis en els programes europeus.
Així, la vicepresidenta provincial ha mantingut una reunió amb la presidenta del Comité Europeu de les Regions, Katta Tüttő, a qui ha traslladat la necessitat de reforçar la política de cohesió europea amb una visió més equilibrada i sensible a les necessitats del medi rural.
Durant la trobada, es va presentar formalment la Declaració de Partenalia sobre la Cohesió Provincial, un document que subratlla la urgència d'avançar cap a un model de cohesió territorial que reconega les especificitats de les zones rurals, i que permeta a les Autoritats Locals Intermèdies (ALI) participar des de l'inici en el disseny i gestió dels fons europeus.
D'esta manera, María Ángeles Pallarés ha reivindicat la necessitat que la Unió Europea flexibilitze més les polítiques, les mesures i els fons perquè “puguem adaptar-los en els territoris i al desenvolupament i projectes de vida dels nostres pobles”.
Al respecte, la vicepresidenta ha mostrat el compromís de la Diputació amb la cohesió territorial i el desenvolupament de les zones rurals de Castelló i ha insistit dient que “les diputacions estan en la millor posició per a detectar les necessitats reals dels xicotets municipis i canalitzar amb agilitat els recursos europeus, però necessiten ferramentes i finançament directe per a poder fer-ho de manera eficaç”.
És per això que ha traslladat a la presidenta del Comité Europeu de les Regions la necessitat de rebre una assignació obligatòria de fons de la Unió Europea per a les zones rurals. “Tenim experiència demostrada en gestió de fons i som més coneixedors de les necessitats dels nostres municipis”, ha subratllat María Ángeles Pallarés.
“En la Diputació de Castelló som conscients de la realitat i les necessitats de cada un dels nostres 135 pobles i per això, defenem una política que genere oportunitats i afavorisca l'impuls del medi rural”, ha ressaltat la vicepresidenta.
Europa es construïx del local
Durant la seua estada a Brussel·les, la vicepresidenta de la Diputació de Castelló també ha mantingut una important reunió de treball amb alts funcionaris de la Direcció General de Política Regional i Urbana de la Comissió Europea.
Un encontre “vital” en el qual es va abordar el paper estratègic de les diputacions en l'execució dels fons del pròxim Marc Financer Plurianual i en el que María Ángeles Pallarés va reclamar “major flexibilitat en l'ús d'indicadors, més marge de maniobra per a prioritzar projectes des del territori i una millora adaptació dels fons a les realitats locals”, ha explicat.
“Si volem que la política de cohesió siga verdaderament eficaç, ha de construir-se des de baix, escoltant als qui gestionem el dia a dia dels pobles i comarques”, ha indicat.
Pla d'Acció 2025
Europa és, sens dubte, un aval per a cada un dels pobles de la província de Castelló. Per això, és fonamental continuar creant i mantenint sinergies entre la UE i els municipis mitjançant Partenalia.
Així, el Consell Polític de Partenalia que s'ha celebrat esta setmana ha aprovat el Pla d'Acció 2025 i el pressupost anual.
Al llarg de la sessió, la vicepresidenta de la institució provincial va exposar el treball desenvolupat per l'administració provincial en el marc de projectes europeus, l'estratègia per a la busca de socis internacionals, l'organització d'esdeveniments informatius sobre la UE i l'aposta per una planificació estratègica alineada amb els objectius comunitaris de transició verda, transformació digital i cohesió social.