Anar a la Web de la Diputació de Castelló

La Diputació de Castelló sol·licita el 2% Cultural del Ministeri per a posar en valor la Cartuja de Valldecrist d'Altura

La Diputació de Castelló sol·licita el 2% Cultural del Ministeri per a posar en valor la Cartuja de Valldecrist d'Altura
27 de Juliol de 2024

La institució provincial es presenta a la convocatòria del Govern d'Espanya per a aconseguir el finançament del 75% de l'actuació per a la rehabilitació de la Hospederia per a Centre de Visitants del monestir .

La Diputació Provincial de Castelló ha sol·licitat el 2% Cultural del Ministeri per a posar en valor la Cartuja de Valldecrist d'Altura.

 

La institució provincial s'ha presentat a la convocatòria del Govern d'Espanya per a aconseguir el finançament del 75% de l'actuació per a la rehabilitació de la Hospederia de la Cartuja per a Centre de Visitants del monestir. El diputat de Cultura, Alejandro Clausell, ha ressaltat la importància de rehabilitar la hospederia, “ja que és un dels punts en els quals és més prioritari invertir segons el Pla Director per la seua progressiva deterioració”. Així mateix, este espai de grans dimensions i amb menor importància arqueològica que la resta dels quals es troben en el recinte monàstic, és idoni per a situar els serveis habituals d'un monument visitable.

 

Els documents històrics situen la fundació de la Cartuja de Valldecrist l'any 1385 i va ser el 12 de gener de 2007 quan va ser declarada Bé d'Interés Cultural amb categoria de monument. Els successius projectes de consolidació i reconstrucció de l'espai arquitectònic, les investigacions i treballs especialitzats i l'activitat cultural entorn de la Cartuja de Valldecrist s'ha anat succeint en l'última dècada mantenint-se viu l'interés del qual és un dels monuments més importants del patrimoni historicoartístic valencià.

 

“La nostra província té un patrimoni cultural molt valuós i impulsar la seua conservació és un dels compromisos de l'equip de govern provincial”, ha destacat el diputat provincial de Cultura, qui ha afegit que “des de l'àrea de Cultura estem treballant per a potenciar el patrimoni dels 135 municipis, no sols pel seu valor cultural i històric, sinó també com a reclam turístic i element dinamitzador de l'activitat dels nostres pobles”.

 

Des dels anys noranta i fins a la primera dècada del segle XXI s'han realitzat en el conjunt arquitectònic diferents actuacions, campanyes arqueològiques, consolidació i reconstrucció de diferents estructures i cobertes i la recuperació i neteja d'alguns espais. En 2019 es va dur a terme la redacció del Pla Director de la Cartuja de Valldecrist, ferramenta bàsica per a la gestió del procés de recuperació, rehabilitació i posada en valor d'este conjunt, sent respectuós amb els seus valors arquitectònics i artístics, atent a la rellevància de la seua història, però a més coherent amb totes les seues necessitats funcionals futures. La visibilitat i repercussió que ha aconseguit Valldecrist per la realització d'activitats culturals de primer orde en les seues ruïnes i per la redacció del Pla Director fan que siga convenient i oportuna l'actuació en el conjunt arquitectònic per a dotar-lo de les condicions mínimes que precisen este tipus d'espais patrimonials per a la seua sostenibilitat econòmica, cultural i social.

 

El pressupost previst per a la rehabilitació i posada en valor de la Hospederia de la Cartuja és de 1,8 milions d'euros, dels quals, la Diputació de Castelló assumiria el 25% (quasi 458.000 euros) i el Ministeri el 75% (1,37 milions d'euros), repartit tot això en dos anualitats. Així mateix, el termini d'execució de l'obra s'estima en 24 mesos.

 

Cal recordar que la institució provincial ja va aprovar per ple el compromís de la Diputació perquè, com a propietària de la Hospederia de la Cartuja de Valldecrist, una vegada finalitzen les obres de rehabilitació d'este espai per a centre de visitants, es destinarà este immoble a l'ús públic i es garantirà tal destí durant almenys 50 anys.

No trobes el que busques?

Prova amb el nostre buscador