La Junta de Govern aprova l'adjudicació dels tres contractes del servei d'educació, comunicació i participació ambiental per a la millora de la gestió dels residus domèstics i assimilables en els municipis amb menys de 5.000 habitants.
La Diputació de Castelló fomenta les bones pràctiques en la gestió de residus amb l'adjudicació del servei d'educació ambiental.
La Junta de Govern celebrada este divendres en el Palau Provincial ha aprovat l'adjudicació dels tres contractes del servei d'educació, comunicació i participació ambiental per a la millora de la gestió dels residus domèstics i assimilables en els municipis amb menys de 5.000 habitants. “Amb la nova contractació reforçarem les tasques de conscienciació entre la ciutadania i aconseguir, així, una millora en el comportament ambiental i fomentar l'economia circular en el nostre territori”, ha explicat la presidenta de la institució provincial, Marta Barrachina.
La dirigent provincial ha incidit en què “hem reorganitzat el servei d'educació ambiental amb la finalitat de ser més eficaces i eficients, oferint un servei útil a la ciutadania”.
Així mateix, la presidenta de la Diputació de Castelló ha subratllat que “des de la institució provincial apliquem tots els mecanismes possibles per a millorar la gestió de residus, incentivar el reciclatge i esmorteir així el dur colp del ‘tasazo’ imposat pel Govern Central”.
Al respecte, a més de la reorganització del contracte del servei d'educació ambiental per a una major eficàcia i eficiència, des de la Diputació de Castelló planten cara a la nova taxa de residus imposada pel Govern incrementant un 127% el pressupost per a assumir la gestió administrativa i contractual d'este tribut en 59 municipis. Així, en els comptes provincials del 2025 la institució provincial reserva 3,2 milions d'euros per a la licitació dels tres contractes que donaran cobertura a 59 municipis, enfront dels 40 que hi havia fins al moment i que suposaven 1,4 milions.
I, a més de l'increment anunciat per al contracte, la Diputació amplia la comanda de gestió perquè puguen adherir-se els municipis de menys de 20.000 habitants
Amb esta nova mesura, han formalitzat la seua sol·licitud més de 20 municipis, els quals se sumarien als 59 municipis actuals, sumant un total superior a 80. En un futur, a la comanda de gestió per part de la Diputació de Castelló podrien adherir-se fins a 127 municipis de la província, “una ampliació que permet enfortir la xarxa de suport i respondre de manera efectiva a les necessitats reals dels municipis”, ha expressat Marta Barrachina.
La presidenta de la Diputació ha recordat que, a causa d'una decisió del Govern Central, tots els ajuntaments estaran obligats a cobrar una taxa de residus als seus veïns. “Una mesura recomanada per la Unió Europea “però presentada com a obligatòria pel Govern d'Espanya i ha sigut imposada sense que els ajuntaments hagen rebut les ferramentes necessàries per a gestionar-lo adequadament”, la qual cosa està generant una gran dificultat per a molts d'ells, especialment per als municipis més xicotets atés que els ajuntaments no disposen de la capacitat econòmica ni tècnica ni jurídica suficient per a poder afrontar el nou escenari. Com a resposta, la institució provincial oferix als municipis la possibilitat de delegar la gestió de la nova taxa residus en la Diputació, que s'encarregarà directament de la recaptació.
Recordar a més que en el ple del mes d'octubre, la institució provincial va aprovar una moció impulsada pel Govern Provincial per a exigir al Govern Central a replantejar o estudiar mètodes més flexibles de transició i prestar ajudes i instruments financers als ajuntaments, perquè el ciutadà no carregue íntegrament amb la taxa.
Tornant al servei d'educació ambiental, este es durà a terme a través de la proximitat a la ciutadania, el comerç i les empreses sobre les millors pràctiques en matèria de gestió de residus i els nous criteris i oportunitats de l'economia circular a nivell municipal, amb la finalitat de millorar el comportament ambiental i per a donar compliment dels objectius i principis de la política de residus regulats en la normativa. Un servei amb el qual també es pretén fomentar l'economia circular en el territori. En eixe sentit, tant la informació de les conseqüències negatives sobre el medi ambient que té l'ús incorrecte de productes com la prevenció d'estes formen part de les actuacions incloses en el servei. També es promourà la participació activa de la ciutadania, empreses, i entitats sense ànim de lucre per a aconseguir la reducció en la producció de residus i la seua perillositat, i es farà particular èmfasi en les accions de sensibilització per a evitar l'abandó de residus tant en espais naturals continentals terrestres com aquàtics i d'ecosistemes marins.
Una de les novetats que contempla el servei és que cada educador ambiental estarà destinat a un sector de manera permanent per a aconseguir un servei més òptim. “El servei pot ser molt beneficiós per a aconseguir major conscienciació ciutadana quant a la gestió de residus si es coordina i es gestiona d'una manera eficaç, tal com ho farem a partir d'ara”, ha explicat el diputat de Residus, Ximo Llopis. El conjunt de tot el contracte que contempla accions d'educació ambiental, accions de comunicació ambiental i accions de participació ciutadana ascendix a un import total de 492.258,88 euros.
Afegir que també s'incorporen com a línies de treball dins de l'actuació en matèria d'educació ambiental, la conscienciació sobre l'erradicació de la fam en el món, la reducció del desaprofitament d'aliments, la gestió eficient dels recursos naturals, la prevenció en la producció de residus no biodegradables, la conservació i protecció de la biodiversitat i la reducció de les emissions de gasos d'efecte d'hivernacle.