Anar a la Web de la Diputació de Castelló

La Diputació de Castelló i els ajuntaments signen en Cevisma el document d'adhesió a les al·legacions del sector ceràmic al reglament de les ajudes per als sectors gas intensius

La Diputació de Castelló i els ajuntaments signen en Cevisma el document d'adhesió a les al·legacions del sector ceràmic al reglament de les ajudes per als sectors gas intensius
1 de Març de 2023

El president de la Diputació, José Martí, destaca «la importància de la unitat amb la qual tots els grups polítics estan treballant en defensa de la indústria de Castelló»

El president de la Diputació de Castelló, els portaveus dels grups polítics representats en la institució i les alcaldesses i alcaldes dels municipis del clúster de la ceràmica i la seua àrea d'influència han signat hui en el marc de Cevisama 2023 un document de suport a les peticions de les patronals i els representants sindicals del sector en el qual s'insta el Govern d'Espanya a adoptar les mesures que permeten que la tramitació de les ajudes als sectors gas intensius es puga realitzar amb la màxima celeritat possible. També se sol·licita que l'executiu central active els mecanismes que facen possible l'accés a aquestes subvencions per part de les empreses de Castelló.

Es tracta d'una nova acció del moviment reivindicatiu impulsat per la Diputació i els ajuntaments en el marc del manifest ‘Salvem la ceràmica’.

Els signants

El text ha sigut rubricat per les següents persones:

→ José Martí, president de la Diputació de Castelló.

→ Ximo Huguet, diputat del PSPV-PSOE i titular de l'àrea de Promoció Ceràmica.

→ Ignasi Garcia, portaveu de Compromís.

→ Salvador Aguilella, portaveu del Grup Popular.

→ Cristina Fernández, portaveu del Grup Ciutadans.

→ Samuel Falomir, alcalde de l'Alcora.

→ Merche Galí, alcaldessa d'Almassora.

→ Alfred Remolar, alcalde de Betxí.

→ Ana Belén Siurana, regidora de Cabanes.

→ Marta Barrachina alcaldessa de la Vall d'Alba.

→ Abel Ibáñez, alcalde de Vilafamés.

→ Carmina Ballester, alcaldessa d'Onda.

→ Vicente Pallarés, alcalde de Sant Joan de Moró.

→ José Benlloch, alcalde de Vila-real.

→ Jorge García, regidor de la Vall d'Uixó.

→ César Estañol, regidor de Nules.

→ Esther Lara, alcaldessa de les Alqueries

 

Salvar la ceràmica

Amb aquesta acció el municipalisme de la província fa seues i recolza les al·legacions que les organitzacions empresarials i patronals presentaran a l'esborrany de reglament pel qual es regiran les ajudes. Per això, en el text rubricat hui que es remetrà al Govern d'Espanya, des de ‘Salvem la ceràmica’ s'exigeix una modificació de l'esborrany de reglament pel qual es regiran les ajudes advertint que amb l'actual redacció la major part de les empreses de Castelló no podran acollir-se a les mateixes perquè la seua forma tradicional de pagaments excedeix els 60 dies que exigeix la llei de subvencions.

També es rebutja l'obligatorietat de destinar el 50% de les ajudes a inversions relacionades amb l'eficiència energètica i la descarbonització perquè la prioritat del moment ha de ser la de salvar el sector i els milers de llocs de treball que estan en joc.

La Diputació de Castelló i els ajuntaments advoquen a més per la reducció dels terminis en la tramitació de les subvencions per a evitar un agreujament de la situació. En aquest sentit es destaca que en els últims sis mesos s'han perdut més de mil llocs de treball.

El document inclou una última esmena a proposta del Grup Popular en la qual se sol·licita que l'ajuda màxima per beneficiari es puga calcular com el 40% del cost subvencionable fins a un màxim de 150 milions d'euros per grup empresarial.

Signatura solemne

La signatura d'adhesió i defensa del sector ceràmic de Castelló s'ha realitzat en l'estand que la Diputació Provincial manté obert durant en Fira València amb motiu de la celebració de Cevisama 2023.

El president Martí

Ha sigut en un acte solemne, al terme del qual el president de la Diputació, José Martí, ha agraït a les diferents forces polítiques que «s'estiga treballant des de la unitat perquè estar junts és la millor via per a aconseguir el que el sector necessita». També ha defensat l'actuació reivindicativa que estan desenvolupant els ajuntaments, «que són afectats, perquè quan la nostra gent pateix per una crisi d'aquestes característiques, els nostres ajuntaments també es veuen afectats».

Marta Barrachina, PP

En representació de les alcaldesses i alcaldes del Partit Popular ha pres la paraula la primera regidora de la Vall d'Alba i presidenta provincial del partit, Marta Barrachina, qui ha mostrat el seu escepticisme sobre unes ajudes que «ens han deixat gelats». També ha assenyalat que el seu partit ha valorat no signar les al·legacions «perquè si les signatures sembla que acceptes el text, però som ací per no trencar el pacte de la ceràmica».

Finalment ha manifestat que «espere que el Govern d'Espanya faça cas a aquesta província i a aquest sector, que és fonamental per a nosaltres». També ha referit que «si s'apaga la ceràmica, aquesta província s'apaga».

Samuel Falomir, PSPV-PSOE

L'encarregat de representar als ajuntaments governats pel Partit Socialista ha sigut l'alcalde de l'Alcora i secretari general provincial del PSPV-PSOE, Samuel Falomir, qui ha referit que Cevisama, «per la qual cosa representa, constitueix l'escenari més correcte per a realitzar aquest acte reivindicatiu».

Ha assenyalat que «queda molt camí per recórrer» però també ha volgut posar en valor el que ja s'ha fet per part del Govern d'Espanya, encara que recordant que «és urgent que arriben les ajudes».

Ha recordat que «hem aconseguit posar en l'agenda del Govern el problema de la ceràmica de Castelló» i ha fet referència al fet que «en visitar els estands, malgrat els greus problemes pels quals travessa la ceràmica, s'aprecia «un cert entusiasme i optimisme».

Finalment ha volgut deixar clar que «soc el secretari general del Partit Socialista a la província de Castelló, el partit que governa a Espanya, i soc ací amb la resta de partits perquè per a nosaltres la província de Castelló és el primer».

Ignasi Garcia, Compromís

Pel Grup Compromís ha pres la paraula el seu portaveu en la Diputació de Castelló i regidor de Castelló, Ignasi Garcia, que ha posat en valor la imatge d'unitat oferida hui en Cevisama per tots els grups polítics. A continuació ha incidit en què el sector ceràmic de Castelló «competeix en desavantatge amb altres països», raó per la qual «necessitem que el Govern actue amb urgència perquè les nostres empreses puguen competir amb les mateixes regles que Portugal, Itàlia i altres països».

Garcia espera que l'executiu central «entenga el pes del sector en llocs de treball i el traumàtic que pot resultar per a les nostres comarques que aquesta indústria de Castelló no tire cap avant».

Cristina Fernández, Ciutadans

Ha intervingut finalment la portaveu de Ciutadans en la Diputació, Cristina Fernández, qui ha proposat realitzar un acte reivindicatiu unitari a Madrid per a sol·licitar celeritat en les ajudes i defensar els llocs de treball.

No trobes el que busques?

Prova amb el nostre buscador